preskoči na sadržaj

Osnovna škola Frane Petrića Cres

 > Naslovnica
Vijesti u šk. god. 2021./2022.

Izlet u Centar za posjetitelje i oporavilište za bjeloglave supove Beli

Autor: Ljiljana Holik, 15. 5. 2022.

Učenici 1., 2., 3. I 4. razreda koji su tijekom školske godine redovito i vrijedno pohađali sate slobodne aktivnosti Abacus Soroban bili su na izletu u Belom 7.5.2022.godine. Na izlet je krenulo 30 učenika u pratnji učiteljice Ljiljane Holik.

Dolaskom u Beli prošetali smo kroz mjesto, zadržali se na prekrasnom vidikovcu odakle se pruža pogled prema susjednim otocima i obali te se na trgu zadržali u kratkom razgovoru o mjestu Beli.

Sljedeća destinacija je bio Centar za posjetitelje i oporavilište za bjeloglave supove Beli. Centar je smješten u obnovljenoj zgradi nekadašnje škole, a za posjetitelje je u prizemlju uređen multimedijalni izložbeni postav o bjeloglavim supovima i životu stanovnika creske Tramuntane (sjeverni dio otoka Cresa). Centar posjetiteljima nudi i druge zanimljive sadržaje, od povremenih fotografskih izložbi do različitih radionica za djecu, a u njemu se mogu saznati i zanimljive informacije o značaju i radu samog oporavilišta za bjeloglave supove koje djeluje u sklopu Centra.

U dvorištu zgrade Centra za posjetitelje i oporavilišta za bjeloglave supove Beli raste impozantno cedrovo stablo. U hladovini njegove velike krošnje učenici su prvo marendala i uživali u prekrasanom pogledu na mjesto Beli pa je to ujedno i lokacija gdje nastaju najljepše fotografije mjesta.U samom dvorištu centra se nalaze informativni panoi na kojima su učenici čitali o prirodnim ljepotama Primorsko-goranske županije i kvarnerskih otoka.

Učenici su prvo posjetili dvoranu „Bjeloglavi supovi“ gdje su saznali razloge opstanka bjeloglavih supova na Kvarneru, ali i razloge njihove iznimne ugroženosti. Multimedijalni karakter postava učenicima je pružio jedinstven audiovizualni doživljaj, a kroz moderne elemente interpretacije učenici su na zabavan način dobili informacije o važnosti očuvanja bjeloglavih supova.

Nakon dvorane „Bjeloglavi sup“ učenici su prešli u „Macmalićeva učionica“, višenamjensku dvoranu za provedbu različitih programa, znanstvenih i popularnih predavanja, održavanje edukativnih radionica za školsku djecu, projekcija i sl.gdje je održana radionica „Creski orli“ namijenjena osnovnoškolskom uzrastu. Radionica je osmišljena kako bi se na interaktivan i zabavan način djeci omogućilo usvajanje znanja o bjeloglavim supovima, njihovom zanimljivom načinu života, ugroženosti te nužnosti njihove zaštite i očuvanja. Svaki učenik je izradio od papira svog bjeloglavog supa.

Nakon dva sata provedena u Centru uz stručno vodstvo Darije i Tomislava učenici su posjetili i suvenirnicu koja se nalazi u dvorištu u kojoj su kupovali lokalne suvenire tematski vezane uz bjeloglave supove i kvarnerske otoke, ali i autohtone kvarnerske proizvode.

Iza zgrade Centra se nalazi Oporavilište za bjeloglave supove Beli, jedino je registrirano oporavilište za supove u Republici Hrvatskoj. Zbog toga je njegova uloga izuzetno važna za daljnje očuvanje i skrb o ovoj strogo zaštićenoj vrsti. Potreba za oporavilištem je velika jer svake godine u prosjeku desetak supova strada i biva zbrinuto u Oporavilištu. To su najvećim dijelom mlade i neiskusne ptice koje tijekom ljetnih mjeseci, pri svojim prvim letovima, padaju iz gnijezda u more podno litica te bivaju spašene i dopremljene na skrb u Oporavilište. No ponekad i odrasli supovi koji su iz nekog razloga nađeni ozlijeđeni, iscrpljeni ili pothranjeni nalaze oporavak u Belom. Sve se ptice nakon uspješnog oporavka vraćaju natrag u prirodu.

Tijekom naše posjete niti jedan bjeloglavi sup nije bio u oporavilištu, ali su za vrijeme izvođenja radionice djelatnici Centra dobili dojavu da je jedan bjeloglavi sup upao u Vransko jezero , nakon čega su krenuli u spašavanje bjeloglavog supa.

Iz Centra smo se uputili šumskom stazom do Ladinog labirinta. U Tramuntani je izgrađeno 7 labirinata i 7 poučnih eko staza.

Labirinti predstavljaju nešto nejasno i nepoznato, a svaki završava tamo gdje i počinje.

Labirinti imaju samo jedan ulaz, koji je istovremeno i izlaz. Ulaskom u labirint svatko određuje svoj cilj i prolaskom kroz njega postiže ravnotežu duha, tijela i okoline. Navodi se da je šetnja labirintom meditacija u pokretu. Svaki od labirinata ima svoj naziv i ima svoje značenje. Ladin labirint – posvećen božici Lada – božica ljeta. To je replika rimskog labirinta u Puli.

Sjeverni dio otoka Cresa omogućuje poseban ugođaj, uživanje u miru i opuštanju. Na specifičan način povezuje prirodu i čovjeka. Učenici su uživali u hodanju šumskom stazom, snalaženju na znakovima koji vode kroz šumu do labirinta te pronalaženje pravog puta kroz labirint.

Izlet je bio vrlo zanimljiv, poučan i učenici su uživali u hodanju i igri u prirodi.

Slike pogledajte u galeriji.

 
Tražilica
Kalendar
« Srpanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

kalendar školske godine
Priloženi dokumenti:
kalendar sk god 21 22.pdf

Oglasna ploča
Školsko zvono
1.sat 8.00-8.45
2.sat 8.50-9.35
3.sat 9.55-10.40
4.sat 11.00-11.45
5.sat 11.50-12.35
6.sat 12.40-13.25
7.sat 13.30-14.15

 

NATJECANJA
Brojač posjeta
Ispis statistike od 27. 7. 2015.

Ukupno: 117343
Danas: 1

Web administrator: Mateja Jurjako, prof.

CMS za škole logo
Osnovna škola Frane Petrića Cres / Šetalište XX. travnja 56, HR-51557 Cres / www.os-fpetrica-cres.skole.hr / ured@os-fpetrica-cres.skole.hr
preskoči na navigaciju