2022-03-28 21:39:15

PUTOVANJE GLAZBENIM KRAJOLICIMA

           U ponedjeljak, 28. ožujka 2022. učenici Glazbenog odjela naše škole u pratnji svojih učitelja Filipa Flega, Dianore Fučić i Mirjane Mikičić-Flego te pedagoginje Željke Matovinović otputovali su u Rijeku na Edukacijski koncert Putovanje glazbenim krajolicima koji je održao Riječki simfonijski orkestar pod ravnanjem Stjepana Vugera u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci.

             Učenici su bili smješteni u  ložama 1. kata te su tako imali odličan pogled na čitav orkestar. Na programu su bila tri stavka (I., IV. i V.) Beethovenove Šeste simfonije u F-duru, poznate i kao Pastoralna. Kroz odličnu interakciju s mladim gledateljima, dirigent je predstavio pojedine instrumente simfonijskog orkestra te zanimljivo najavljivao programski sadržaj svakog stavka pozivajući djecu da se prepuste mašti uz čarobne zvuke Beethovenove glazbe.

Učenici su upijali atmosferu prelijepog riječkog kazališta, potvrdili kako su usvojili  pravila lijepog ponašanja na koncertu i imali priliku prepoznati ono što na nastavi Solfeggia i instrumenta uče (bogatstvo dinamike, raznovrsnost tempa, izgled i zvuk instrumenata orkestra, ulogu dirigenta, mogućnost glazbe da „priča“ i još puno toga…).

            Svakako treba pohvaliti  Primorsko-goransku županiju koja je donirala ulaznice.

            Vjerujem da svi jedva čekamo ponovni odlazak  u kazalište.

 


Osnovna škola Frane Petrića Cres