2022-04-24 21:06:44

Proljetni praznici u Makers kampu

U Centru tehničke kulture Rijeka održan je Makers kamp od 19.4.2022. do 22.4.2022 godine. Makers kamp je okupio učenike iz 11 škola s područja Primorsko-goranske županije koji su svoje praznike odlučili provesti aktivno i kreativno.

U periodu od četiri dana učenici osnovnih škola imali su priliku pohađati radionice 3D modeliranja, stripa, videa, digitalne fotografije, micro:bita, arduina, maketarstva i programiranja te se pritom super zabavljati, ali i razvijati nove vještine.

Na Makers kampu sudjelovali su učenici iz Osnovne škole „Fran Petrić“ Cres, Osnovne škole „Petar Zrinski“ Čabar, Osnovne škole Malinska-Dubašnica, Osnovne škole „Sv. Matej“ Viškovo, Osnovne škole „Fran Franković“ Drenova, Osnovne škole „Drago Gervais“ Brešca, Osnovne škole Zamet, Osnovne škole „Dr. Andrija Mohorovičić“ Matulji, Osnovne škole „Rikard Katalinić-Jeretov“ Opatija, Osnovne škole „Nikola Tesla“ i učenici Osnovne škole Kozala.

Makers kamp financijski podupiru Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija, Hrvatski robotički savez i Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Iz Osnovne škole Frane Petrića iz Cresa je sudjelovalo šest učenika : Paola Marenić, 5.razred, Arijan pPvić, 5.razred, Ana Sučić, 6.razred, Madlen Badurina, 6.razred, Adrian Šintić, 6.razred i Martin Šintić, 7.razred uz pratnju učiteljica Kristine Hržić i Ljiljane Holik

Učenici iz Cresa, Malinske i Čabra su bili smješteni u Hostelu Old School u Sušačkoj Dragi. Svakodnevno je bio organizira prijevoz do CTK Rijeka i nazad u hostel.

Prvi dan, u utorak (19.04.)  u 10:00 sati su započele radionice. U samom startu učenici su imali zadatak odabrati pet od sedam ponuđenih radionica na kojima su se upoznati sa radom svake radionice uz praktični rad.

Drugi dan su nastavili sa upoznavanjem odabranih radionica, a nakon ručka su imali zadatak odabrati jednu od sedam radionica gdje su pod vodstvom mentora grupno radili dogovorene projekte. Svaka skupina jje prvo trebala dogovoriti zajednički projekt nakon čega su pristupili realizaciji tog projekta.

Treći dan su vrijedno radili na odabranim projektima. Svakodnevno su boravili u CTK Rijeka od 10 do 17 sati. Djeca su uz igru i druženje vrijedno stvarali odabrane projekte i jako brzo usvajali nova znanja i vještine.

Zadnji dan, u petak (22.04.) u 10:30 učenici su imali prezentacija radova. Roditelji su mogli doći na prezentaciju radova. Nakon ručka (oko 13:30) učenici su napustili CTK Rijeka.

Tijekom boravka u Hostelu Old School učenici su zajednički: pekli palačinke, kuhali pudinge, kuhali čajeve, gledali zajednički filmove, igrali košarku i noogomet na igralištu iza hostela. Tijekom trećeg dana učenici su uglavnom večer proveli u dogovorima i bilježenju govora kojim će roditeljima i ostalim učenicima prezentirati svoj projekt.

Ana Sučić je odabrala projekt izrade videa gdje je snimala i fotografirala rad na svim projektima te intervjuirala polaznike kampa i mentore.Na kraju je montirala sve u video koji je i prezentirala.

Paola Marenić i Madlen Badurina su odabrale izradu stripa na temu Harry Potter gdje su izrađivale naslovnicu i nekoliko stranica stripa kojim su predstavile radnju jednog dijela iz filma Harry Potter.

Adrian Šintić i Arijan Pavić su radili projekt : nogomet uz pomoć micro:bita. Prvo su izrezivali letvice za izradu ograde i golova igrališta, zatim su na 3d printeru napravili branike autićima – igračima, i zatim programirali igrače i joysticke. Rad je bio vrlo naporan, ali je projekt na kraju bio svima jako zanimljiv. Svi su pokušali zaigrati nogomet uz pomoć micro:bita.

Martin Šintić je za izradu projekta odabrao iz arduina. Izradio je igricu gdje se metalnom lopticom gađaju ciljevi koji nose različit broj bodove i brojač dobivenih bodova. Igra je bila vrlo zanimljiva i privukla puno igrača koji su se okušali u osvajanju bodova.

Nagrada za najbolji projekt je bio put u Švedsku gdje će učenici predstaviti svoj projekt i sudjelovati na novim radionicama iz robotike.

Glavnu nagradu je zasluženo osvojila ekipa sedmog razreda iz Rijeke.

Prije povratka na otok Cres, učenici su se kratko zabavili u luna parku. Boravak u Rijeci je bio jako zanimljiv i poučan, ali su se učenici jako umorni vratili na Cres.

Slike pogledajte u galeriji.


Osnovna škola Frane Petrića Cres