Nastava > Projekti

Projekti i događanja

i u mom grdu vukovar svijetli

U utorak, 18. studenog 2014. godine Osnovna škola Frane Petrića obilježila je Dan sjećanja na žrtvu Vukovara.
 U jutarnjim satima delegacija škole je na gradskom groblju položila cvijeće i zapalila svijeće kod spomen ploče braniteljima. Voditeljice projekta, pedagoginja Željka Matovinović i profesorica Ana Boca-Velčić, organizirale su u poslijepodnevnim satima prigodni program i paljenje svijeća u znak sjećanja na žrtvu grada Heroja.
Učenici škole, učitelji i građani Cresa dostojanstveno su obilježili ovaj važan datum novije hrvatske povijesti. Događanju su nazočili zamjenica gradonačelnika grada Cresa gospođa Jadranka Blatt, predsjednik Gradskog vijeća gospodin Marčelo Damiajanjević i župnik Mladen Mrakovčić.

Željka Matovinović,prof.


Svečanom priredbom obilježen Dan zahvalnosti za plodove zemlje

U ponedjeljak, 27. listopada učenici i učitelji naše škole svečanom su priredbom otvorenom za javnost proslavili Dan zahvalnosti za plodove zemlje. Osim priredbe organizirana je i izložba pisanih i crtanih radova na temu kruha, a na izloženim plakatima predstavljene su i dvije ovogodišnje radionice koje su se odvijale u sklopu projekta. Prvoj je bio cilj upoznati učenike prvog, drugog i trećeg razreda s postupkom nastanka kruha pa su zato učenici zajedno sa svojim učiteljicama posjetili cresku pekaru. Na drugoj radionici koja je trajala nekoliko dana nastala je knjižica s receptima omiljenih kolača učenika OŠ Frane Petrića. Uz to učenici su zajedno sa svojim razrednicima priredili i izložbu kolača i krušnih proizvoda koje je pri kraju priredbe blagoslovio creski župnik, vlč. Mladen Mrakovčić. Cijela je proslava imala i humanitarni karakter. Zahvaljujući dobrovoljnim prilozima  i prodaji naših knjižica recepata prikupili smo 3422,40 kuna, a donirat ćemo ih djeci iz poplavom pogođenih područja u Slavoniji. Niti ove godine nismo zaboravili razveseliti creske umirovljenike u Domu za starije i nemoćne osobe, časne sestre i svećenike poklonivši im kao znak pažnje košaru s kolačima.

Ana Pelčić, prof.

Projekt „Moj najdraži kolačić“ – knjižica recepata učenika OŠ Frane Petrića

Kako je nastajala knjižica recepata?

Uoči proslave Dana zahvalnosti za plodove zemlje održane su radionice izrade knjižice recepata na kojima su sudjelovali učenici sedmih i osmih razreda i voditeljice projekta: vjeroučiteljica Dubravka Buničić, učiteljica Ljiljana Holik i profesorica Ana Pelčić. No, da bi uopće knjižica nastala trebalo je osigurati:

  • jednu dobru ideju (
  • zrno kreativnosti
  • vrijedne suradnike (svi učenici koji su uredno i točno prepisali recept omiljenog kolača i donijeli ga u školu te profesorica Antonela Deželić i profesor Bojan Cincarević)
  • malo slobodnog vremena
  • puno dobre volje i strpljenja.

 

Zadatak je bio zahtjevan i težak, jer kako u mnoštvu kolača izabrati onaj najfiniji i najomiljeniji! Ipak, naši učenici su prihvatili izazov i donijeli svoje recepte. Nakon što smo recepte umnožili četrdesetak puta, razrezali smo ih i složili u knjižicu. Taj je posao zahtijevao puno strpljenja i preciznog rada. Ponekad smo sami sebi bili nalik na Gutenberga. Vjerojatno je i on tako slagao stranice svoje prve (tiskane) knjige. Fotokopirane stranice smo uvezali vrpcama, a korice smo izradili od starih, odbačenih kartonskih kutija koje smo zamotali u ukrasni papir i ukrasili. Tako su naše knjižice dobile lijepo lice. Ponudili smo ih na prodaju u sklopu humanitarne akcije, a prikupljena sredstva darovali smo žrvama proljetnih poplava u Slavoniji.

Ana Pelčić, prof.


U posjetu pekari

U srijedu, 15. listopada učenici prvog, drugog i trećeg razreda posjetili su cresku pekaru. U pekari su se upoznali s raznim vrstama brašna koje je pekar izložio na stolu. On im je također objasnio kako od brašna napraviti kruh. Svi su učenici dobili svoj komad tijesta koji su oblikovali. Zatim su tijesto stavili na pladanj da se diže, a na kraju su ga ispekli u pećinici. Tek ispečena mirisna peciva učenici su ponijeli kućama.

Ana Pelčić, prof.


Priča za pet!

Učenici osmih razreda rado su se priključili gimnazijalcima u još jednoj akciji Crvenog križa "Solidarnost na djelu".
Ovogodišnja zajednička akcija svih društava Hrvatskog Crvenog križa održana je 9.listropada 2014. pod nazivom "Pomozimo stanovništvu poplavljenih područja Republike Hrvatske".
U Cresu, Orlecu, Valunu i Martinšćici vrijedni učenici prikupili su više od 4.000 kn za potrebite. Svakome tko je donirao simboličnih 5 kn uručen je novčani bon koji se može koristiti kao označivač stranica u knjizi uz poruku "...upravo je započela jedna lijepa priča... Priča za pet!"

Sonja Pokupec Salković, prof


Međunarodni dan starijih osoba

Učenici četvrtih razreda posjetili Dom za starije osobe u Cresu

U srijedu, 1. listopada, učenici 4.a i 4.b razreda s učiteljicom Ivom Mijatović posjetili su Dom za starije i nemoćne osobe Marko A. Stuparić u Cresu. Domaćine su iznenadili košarom punom prigodnih darova, pjesmom i plesom. Nakon odgledane predstave koju su učenici pripremili, štićenici Doma bili su oduševljeni te su im osmjesi bili na licima.

Lara Dragoslavić, 7.b


U OŠ Frane Petrića u Cresu obilježen Europski dan jezika

Nauči novi jezik i obogati sebe!
Learn a new language, get a new soul!

U petak, 26. rujna u našoj je školi obilježen Europski dan jezika. Europski dan jezika obilježava se odlukom Europske unije i vijeća Europe od 2001.godine. Ove godine učenici su proučavali  nejezična sredstva sporazumijevanja i izradili mnoge plakate koje su izložili po školskim hodnicima. U školskoj knjižnici su 25. rujna u popodnevnim satima organizirane dvije radionice za učenike od petog do osmog razreda.  Radionice su osmislile prof. Ana Boca-Velčić i prof. Ana Pelčić. Vodili su ih učenici 8.b razreda. Oni su izradili plakate i didaktički materijal o Brailleovom pismu i pismu koje je namijenjeno slijepim i slabovidnim osobama. Učenici Lucija Bravdica, Giulia Rodinis i Kristijan Blažević pripremili su izlaganja o Braillovom pismu i slovima znakovne abecede i podučili druge učenike ovakvom načinu neverbalnog sporazumijevanja. Tako su kroz igru sudionici radionice shvatili s kakvim se poteškoćama susreću slijepe, slabovidne i gluhe osobe u svakodnevnoj komunikaciji. U drugoj radionici učenici su upoznavali hrvatske i engleske frazeme i njihovo značenje. Frazeme je prikupio učenik Brian Bandera. Najuspješniji i najvrjedniji učenici bili su nagrađeni bombonima i čokoladama.

Filip Dlačić, 7.b