Nastava > Projekti

Projekti i događanja

rastanak s osmašima

Podjelom svjedodžbi i prigodnim programom oprostila se još jedna generacija učenika osmih razreda s osnovnoškolskim klupama.
U srijedu, 24.6.2015. godine u 11.00 sati svečanom priredbom pozdravili smo se s našim osmašima. Uz pjesmu i stih te njihovo oproštajno pismo veselo je ispraćena ovogodišnja generacija osmaša. Po mnogočemu su bili posebni. Njihove šale bit će zapamćene, ali i znanje, jer jedanaestoro od njih je nagrađeno za odličan uspjeh. Troje ih je pored osnovne škole završilo osnovnu glazbenu školu.
Po završetku programa, svi zajedno počastili smo se kolačima i sokovima.
Sretno osmaši!

Željka Matovinović, prof.


koncert glazbenog odjela

Poslije tišine, ono što dolazi najbliže izražavanju neizrecivog jest glazba 
 (Aldous Huxley)

O glazbi je izrečeno puno lijepih misli, ali slušati glazbu koju izvode djeca je nešto posebno. Uzbuđenje koje je teško kontrolirati, znojni dlanovi i poneka pogrešno odsvirana nota daju posebnu draž koncertima učenika glazbenih škola. Ovogodišnji koncert Glazbenog odjela naše škole koji je održan u utorak, 2. lipnja bio je po monogočemu poseban. Najvažnije, ovo je prvi završni koncert u sklopu Osnovne škole Frane Petrića. Bilo je puno teškoća u organizaciji Glazbenog odjela, ali je 17 učenika uspješno privelo kraju školsku godinu. Dva učenika svirajući klarinet, jedan trubu ( nije nastupio zbog bolesti ) i njih 14 klavirista je spremno za polaganje završnog ispita. Nastup na koncertu je već početak polaganja završnog ispita jer su odsvirali dio ispitnoga gradiva. Profesori Glazbenog odjela su Mirjana Mikičić Flego – solfeggio i klavir, Dragan Kajan – klarinet i truba i Ira Begović – klavir.
Večer je bila u znaku trešanja – pozornica, trešnje u košaricama…
Sve je bilo svečano, dok je najvjernija publika, koju su sačinjavali mame, tate, none i nonići, tete, braća, sestre, burnim pljeskom pozdravljala izvođače.

Željka Matovinović, prof.


170 godina turizma u cresu

Grad Cres je 1. lipnja obilježio 170 godina turizma. Mnogi se pitaju jeli moguće da je turizam toliko dugo prisutan na našem otoku. Tog datuma davne 1845. godine prvi  brod (  parobrod ) s izletnicima iz Rijeke pristao je u creskoj luci.
Pored raznih organiziranih, zanimljivih, sadržaja naša škola se pridružila obilježavanju ovog datuma. Organizirana je za djecu likovna radionica na glavnom gradskom trgu te su naši učenici na šetalištu izveli, na talijanskom jeziku, igrokaz Macmalići čuvaju prirodu.
Završetak ovog značajnog događanja bio je vatromet u kojem smo svi uživali.

Željka Matovinović, prof.


Vježba evakuacije

U ponedjeljak, 25, svibnja u 8.00 sati održana je vježba evakuacije u našoj školi. Tek što je počeo prvi sat, zazvonilo je zvono tonom za evakuaciju. Organizirano i bez panike učenici, zajedno s profesorima za jednu minutu i četrdeset sekundi, napustili su školsku zgradu. Došli su vatrogasci koji su učenicima pokazali rad s aparatom za gašenje požara na pravoj buktinji. Nakon uspješno „ugašenog požara“, učenici su se vratili na nastavu.

Željka Matovinović, prof.


utrka mira

U srijedu, 27. svibnja 2015. godine u organizaciji grada Cresa održana je Utrka mira ( Peace Run ).
To je sportska manifestacija na svjetskoj razini pokrenuta od strane Sri Chinmoya u svrhu promicanja mira i razumijevanja među ljudima. Održava se svake godine kao svjetska štafetna trka, gdje trkači simultano na više kontinenata i ukupno više od 100 zemalja svijeta trčeći od mjesta do mjesta pronose upaljenu baklju. Njen plamen simbolizira ljudsku težnju za životom u harmoniji. Mnoge poznate ličnosti dale su podršku Utrci: Carl Lewis, koji je ujedno i glasnogovornik utrke, Papa Ivan Pavao II, Mihail Gorbačov, Majka Tereza, Muhamed Ali, Pele, Nelson Mandela i mnogi drugi…
U Cresu je cilj bilo školsko dvorište, gdje je trkačima u 11.00 sati priređen veseo doček. Učenici mlađih razreda uz pjesmu su dočekali trkače iz raznih zemalja Europe. Neli Salković i Paolo Kaštelan pozdravili su trkače i gradonačelnika te u nekoliko rečenica učenicima pojasnili značaj Utrke mira. Potom je uslijedio najzanimljiviji dio: prepoznavanje, prema jeziku koji govore, država iz kojih dolaze trkači. Sve su nas iznenadili brzina i točnost odgovora učenika. Otpjevali smo zajedno pjesmicu i potom je baklja mira išla od ruke do ruke svakog djeteta. Protrčali smo svi zajedno krug mira i potom se fotografirali i pozdravili od simpatičnih gostiju.

Željka Matovinović, prof.


Dan Europe

Dan Europe obilježava se 9. svibnja svake godine. To je prilika za aktivnosti koje institucije Europske unije približavaju njenim građanima. Za posjetioce su tog dana sve institucije Europske unije otvorene.
Dan Europe obilježava se i u Hrvatskoj, na način da se tjedan u koji pada 9. svibnja obilježava kao Europski tjedan.
Već tradicionalno, naša škola obilježava taj važan datum kvizom znanja. Tako su se i ove godine ekipe starijih razreda natjecale u poznavanju sadržaja  nastavnih predmeta.
 Kako imamo samo jedan peti i jedan šesti razred, formirali smo iz svakog od tih razreda dvije ekipe koje su se suprotstavile. Da bi bilo zanimljivije, to su bile ženska ekipa protiv muške ekipe. 7.a se natjecao sa 7.b te 8.a s 8.b.
Pobjednik kviza je muška ekipa 6. razreda s osvojenih 91% točnih odgovora. Drugo mjesto podijelile su čak tri ekipe: ženska ekipa 6. razreda te ženska i muška ekipa 5. razreda. Treće mjesto osvojila je ekipa 8.a razreda.

Željka Matovinović, prof.


Dan škole

Dan naše škole obilježava se 25. travnja, na datum rođenja filozofa Frane Petrića, čije ime ona nosi. Ove godine proslavili smo u petak, 24. travnja. Bio je to nenastavni dan. U jutarnjim satima odigrane su finalne utakmice u nogometu i odbojci. Apsolutni pobjednici su učenici 8.a razreda.
Novost ove godine bila je odbojkaška utakmica između učenica sedmih i osmih razreda i profesorica. Profesorice su pobjedile iako se pobjedi nisu niti nadale. Imale su svesrdnu podršku publike, a godine im nisu predstavljale problem dok su neumorno trčale terenom.
Na kraju, učenici su se zasladili sladoledom!
U večernjim satima održana je svečana priredba, kojom je predstavljen rad sekcija slobodnih aktivnosti tijekom ove školske godine. Bilo je veselo, razigrano i raspjevano.
 Puna dvorana i buran pljesak na kraju, bili su najveća nagrada izvođačima, ali i profesorima koji su u realizaciju uložili puno truda i rada.

Željka Matovinović, prof.


Dan planeta Zemlje

Ove školske godine 23. travnja, 6. školski sat, na originalan način u našoj  školi obilježen je Dan planeta Zemlje.
Članice Vijeća učenika Lara Dragoslavić i Neli Salković izradile su prezentaciju o Danu planeta Zemlje s porukom o čuvanju planete i njenih voda i šuma. Kemičari škole koji su uz stručno vodstvo profesorice Mirjane Ušljebrka čitavu školsku godinu marljivo proučavali, sakupljali sastojke te potom izradili ekokozmetiku – balzame za usnice, kremu za ruke, losion za tijelo, serum od smilja, aromatične sapune i još monogo toga, svoj su rad  predstavili prezentacijama i predavanjem profesorice.
Za kraj su učenici škole koji su bili na putovanju u Fiumicimu, a u sklopu realizacije projekta Međunarodne suradnje Osnovne škole Frane Petrića, Cres i Fiumicina, izveli igrokaz na talijanskom jeziku naziva Macmalići čuvaju prirodu.

Željka Matovinović, prof.


Čarobni kolač

U četvrtak, 26. ožujka u 17.00 sati učenici i učitelji Osnovne škole Marija Martinolića iz Malog Lošinja izveli su za naše učenike predstavu naziva     Čarobni kolač.
Učenici su se odazvali u velikom broju i nisu zažalili. Čitavo vrijeme trajanja predstave, razigrani i odlično uvježbani učenici plijenili su pažnju Cresana. Bilo je izvrsno. Gluma, scenografija, kostimi, glazbena pratnja – sve na razini pravih profesionalaca.
Zaista smo uživali u Čarobnom kolaču s Lošinja.

Željka Matovinović, prof.


mladi protiv gladi

Pred uskrsne blagdane franjevački svjetovni red i franjevačka mladež iz Rijeke organizirali su prikupljanje hrane i higijenskih potrepština za potrebe socijalne samoposluge čiji korisnici su socijalno ugrožena skupna građana. Ova akcija naziva Mladi protiv gladi organizira se šesti godinu zaredom.
Prvi puta akcija se provodi u preduskrsno vrijeme.  Organizatori potaknuti pozitivnim povratnim reakcijama učenika i učitelja s prijašnjih akcija, odlučili su organizirati akciju dva puta godišnje.
Priključili smo se akciji. Sakupljenim potrepštinama napunili smo 13 kutija koje je gospodin Tomislav Salković odvezao u Rijeku.
Hvala svima koji su sudjelovali i pomogli svojim doprinosom!

Željka Matovinović, prof.


natjecanjem u zapamćivanju decimala obilježen Dan broja Pi

Broj Pi je jedan od najzanimljivijih brojeva. Ova matematička konstanta je široko primjenjiva u matematici i fizici. Predstavlja omjer opsega i promjera kruga. Zaokružena na dvije decimale iznosi 3.14 pa iz tog razloga matematičari diljem svijeta obilježavaju Dan broja Pi 14. ožujka. No, taj broj ima beskonačan broj decimala u čijem slijedu se ne uočava nikakva pravilnost.

π ≈ 3,14159 26535 89793 23846 26433 83279 50288 41971 69399 37510 58209 74944 5923...

I ove godine su se naši sedmaši okušali u zapamćivanju decimala broja Pi. Korto Malteze Asani, učenik 7.b razreda, recitirao je 150 decimala broja Pi te time oborio prošlogodišnji rekord Sare Selmanović od 120 decimala! Zavidne sposobnosti pamćenja pokazali su i ostali natjecatelji: Lana Bakija, 7.b (82 decimale), Arijana Mujagić, 7.b (64 decimale), Tihana Nekić, 7.a (55 dcimala) i Filip Dlačić, 7.b (45 decimala)! Za svoj trud i hrabrost nagrađeni su prigodnim (matematičkim) poklonima na kratkoj prezentaciji u našoj školi kojom smo, uz ostalo, obilježili Dan broja Pi. Na drugom školskom odmoru u vrijeme marende svi učenici su se zasladili Pi kolačićima koje su i ove godine ispekle Slastice Margareta. Naime, matematičari slave Pi dan uz pite koje simboliziraju krug i broj Pi.  

Natjecanju u zapamćivanju decimala prethodila je radionica namijenjena učenicima sedmih razreda koji u redovnom programu matematike proučavaju broj pi, izračunavaju opseg i površinu kruga te znanje primjenjuju na situacijama iz svakodnevnog života. Cilj radionice je bio upoznati i izračunati broj Pi mjerenjem raznih okruglih predmeta oko nas. Učenici su pomoću vrpce mjerili opseg predmeta, zatim promjer, te dijeljenjem tih vrijednosti pokušali dobiti 3.14. Zadatak nije bio nimalo lagan obzirom da je zahtijevao veliku preciznost u mjerenju. Prosječna vrijednost naših mjerenja bila je 3.11. Učenici su izradili i prigodne plakate kojima smo ukrasili školski hodnik.

Zanimljivosti o broju Pi ...

Mateja Jurjako, prof


koncert pod maskama

U ponedjeljak 16. veljače 2015. godine održan je Koncert pod maskama Glazbenog odjela Osnovne škole Frane Petrića. U školskoj dvorani održan je program koji se sastojao od dvadeset i jedne točke. Prema temama skladbi koje su izveli, učenici su bili raznoliko maskirani - našli su se tu kauboji i Indijanci, patuljci, pingvini, uspavana djevojka, tratinčice i mnogi drugi. Sudjelovali su bivši učenici škole Damian i Filip Jedretić, te sadašnji Rahela Asani, Petra Kruljac, Enia Sučić, Lea Preksavec, Sara Selmanović, Petra Salković, Cecilija Jedretić, Katia Jurjako, Ivan Maraš, Neli Salković, Emma Hadžić, Natali Selmanović, Klara Kučić, Nikola Filipas i Lara Dragoslavić.
Učenike su pripremili profesori Mirjana Mikičić-Flego, Antonela Deželić, Dragan Kajan i Ira Begović.

Antonela Deželić, prof.


napredovanje u zvanje mentora

Na prigodnoj svečanosti u petak 13. veljače 2015. godine u zagrebačkoj Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u zvanje mentora ili savjetnika promovirano je 278 odgajatelja, učitelja, nastavnika i stručnih suradnika iz dječjih vrtića, osnovnih i srednjih škola i učeničkih domova.
Među njima Odluke o napredovanju u zvanje mentora dobile su  djelatnice naše škole Ljiljana Holik, učiteljica razredne nastave, Mladenka Kučić, profesorica Hrvatskoga jezika, Željka Matovinović, pedagoginja i Sonja Pokupec Salković, profesorica Talijanskoga jezika.

Odluke su im uručili ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović i pomoćnica ministra znanosti, obrazovanja i sporta Sabina Glasovac.
Ovim napredovanjem, naša škola, pored Ane Boca-Velčić, profesorice Engleskoga jezika i Dubravke Buničić, vjeroučiteljice koje imaju stečeno zvanje savjetnika, znatno je poboljšala pedagošku stručnu strukturu,
Napredovanje u zvanju je obaveza i poticaj ka sticanju novih znanja te svakako unaprijeđenju kvalitete pedagoškog rada škole.

Željka Matovinović, prof.


Predblagdanski susret u Domu za starije i nemoćne u Cresu

Uoči božićnih i novogodišnjih blagdana učenici naše škole zajedno s vjeroučiteljicom Dubravkom Buničić, profesoricom Idom Surdić i učiteljicama Ivom Mijatović i Ozrenkom Mašić odazvali su se pozivu djelatnika i korisnika Doma za starije i nemoćne osobe u Cresu. Dana, 16. prosinca 2014., posjetili su ih te iznenadili pjesmom, recitacijom i glumom. Članovi dramske grupe izveli su igrokaz *Jaslice u srcu*, učenik Ivan Dragoslavić izveo je monolog *Pokora, *učenica Neli Salković izvela je pjesmu *Bijeli Božić* u pratnji gitare koju je svirala Sara Selmanović, a Župni zbor mladih, Cres  izveo je dvije pjesme.  Zajedničko kupljanje završilo je prigodnom zakuskom i ugodnim razgovorom. Za svoj nastup učenici su bili nagrađeni velikim pljeskom i osmijesima štićenika Doma.

Ida Surdić, prof.


BOŽIĆNI SAJAM

U petak, 19. prosinca organiziran je u školi Humanitarni Božićni sajam. Izloženi su i prodavani brojni prigodni  predmeti i ukrasi koje su izradili učenici sa svojim učiteljicama i razrednicima uz veliku pomoć roditelja.. Gosti sajma bili su predstavnici Dječjeg vrtića, Gimnazije, Doma umirovljenika, Društva naša djeca i Kreativne crkvene radionice. Prodavani su i proizvodi koje su izradile časne sestre benediktinskog samostana. Osmaši su prodajom svojih proizvoda skupljali novac za nadolazeću ekskurziju. Ostali prikupljeni novac bit će iskorišten u humanitarne svrhe.
U ugodnom ozračju uz prigodne pjesme i topli čaj od 16.00 do 19.00 sati kroz školu su prošli brojni posjetitelji. Bilo je zabavno i veselo!


Projekt "Božić u Cresu"

U projektu „Božić u Cresu“ sudjelovali su učenici sedmih i osmih razreda. Istraživali su običaje vezane uz liturgijsko vrijeme Adventa i proslavu blagdana Božića na otoku Cresu i otkrili kako su njihovi pretci slavili Božić. O običajima su im pričali nonići i none. Doznali su da se Božić slavio siromašnije te se kuća nije posebno ukrašavala, nego se čistila. Sela se nisu ukrašavala kao danas. Djeca su morala ići spavati prije ponoći, inače im  Isusić ne bi donio darove (jabuku ili naranču). Ljudi su se za Božić više pripremali duhovno, a ne materijalno.Sve prikupljene podatke učenici su saželi i napravili plakate koje su izložili po školskim hodnicima. 
 

Giulia Surdić i Karla Ivanić, 8.a


Novogodišnja predstava

U utorak 16. prosinca u našoj je školi održana predstava Novogodišnji šušur kazališta Produkcija Z iz Splita. Predstava je blagdanski poklon grada Cresa djeci koja pohađaju vrtić i učenicima od 1. do 4. razreda naše škole. Poučna priča o tome kako je važno biti dobar oduševila je gledatelje, a dio učeničkih dojmova možete pročitati i ovdje.

Lutkarska predstava

U utorak je u školi održana lutkarska predstava.
Radnja se odvija u božićno vrijeme ispred kuće dječaka i djevojčice. U predstavi se pojavljuju lutke, krampus, Djed Mraz i djeca. Predstava mi se jako svidjela. Bilo je zabavno.
Na kraju je došao Djed Mraz i tetama iz vrtića dao poklone za djecu. To su bili CD-i s božićnim pjesmama. Djeca trebaju pjesme naučiti do iduće predstave.

Armin Mujagić, 3. a razred

Novogodišnji šušur

Grad Cres nama školarcima svake godine za blagdane pokloni predstavu. Ove godine to je bila lutkarska predstava.
Brat i sestra su na prozor stavili čarapice i očekivali poklone Djeda Mraza. Ove godine poklon je zaželio čak i mali krampus. Obećao je da će biti dobar i neće krasti poklone drugoj djeci.
Djed Mraz je na kraju ipak došao i stavio svima poklone u čarapice, čak i malom krampusu.

Sara Matković, 3. a razred

Gledali smo predstavu Novogodišnji šušur.
Bilo je jako bučno. U predstavi je bilo mnogo likova: dječak, djevojčica, vila, krampus, Djed Mraz, kraljevi… Bilo je puno smiješnih situacija, ali i ozbiljnih. Tako su brat i sestra kroz svađu shvatili da moraju popraviti svoje ponašanje. Krampus nam je ukazivao na zlo, a Djed Mraz nas je darivao.
Kroz mnogo igre doživjeli smo i osjetili pravi novogodišnji šušur. Bilo je jako zabavno i ja sam se dobro osjećala.

Lea Ivanić, 3. a razred


VEČER MATEMATIKE 2014.

Drugu godinu zaredom, u četvrtak 4. prosinca u 18.00 sati , u organizaciji Hrvatskog matematičkog društva, održana  je u našoj školi Večer matematike.
Nositelji projekta u školi bile su profesorice matematike Mateja Jurjako i Mirjana Sušić, učiteljica razredne nastave Ljiljana Holik i školska pedagoginja Željka Matovinović.
Večer matematike osmišljena je tako da su postavljeni radni centri po razredima gdje su se rješavali zanimljivi matematički zadatci i igrale razne igrice: slaganje šibica, domino, mlin, tombola s geometrijskom likovima i još mnoge druge. Svaki razred ima svoju oznaku i voditelje. Njih se prepoznaje po značkama koje nose. Zadatak im je pojašnjavanje pripremljenih zadataka.
Učenici su mogli posjećivati sve radne centre, a ne samo radni centar svog razreda te su nastojali uspješno riješiti što više zadataka i pritom se dobro zabaviti.
Došli su učenici, njihovi roditelji, tete i none, učitelji…
Na kraju smo se zasladili keksima. Bilo je zabavno i svi skupa smo se odlično zabavili.

Nositelji projekta Večeri matematike


i u mom gradu vukovar svijetli

U utorak, 18. studenog 2014. godine Osnovna škola Frane Petrića obilježila je Dan sjećanja na žrtvu Vukovara.
 U jutarnjim satima delegacija škole je na gradskom groblju položila cvijeće i zapalila svijeće kod spomen ploče braniteljima. Voditeljice projekta, pedagoginja Željka Matovinović i profesorica Ana Boca-Velčić, organizirale su u poslijepodnevnim satima prigodni program i paljenje svijeća u znak sjećanja na žrtvu grada Heroja.
Učenici škole, učitelji i građani Cresa dostojanstveno su obilježili ovaj važan datum novije hrvatske povijesti. Događanju su nazočili zamjenica gradonačelnika grada Cresa gospođa Jadranka Blatt, predsjednik Gradskog vijeća gospodin Marčelo Damiajanjević i župnik Mladen Mrakovčić.

Željka Matovinović,prof.


Svečanom priredbom obilježen Dan zahvalnosti za plodove zemlje

U ponedjeljak, 27. listopada učenici i učitelji naše škole svečanom su priredbom otvorenom za javnost proslavili Dan zahvalnosti za plodove zemlje. Osim priredbe organizirana je i izložba pisanih i crtanih radova na temu kruha, a na izloženim plakatima predstavljene su i dvije ovogodišnje radionice koje su se odvijale u sklopu projekta. Prvoj je bio cilj upoznati učenike prvog, drugog i trećeg razreda s postupkom nastanka kruha pa su zato učenici zajedno sa svojim učiteljicama posjetili cresku pekaru. Na drugoj radionici koja je trajala nekoliko dana nastala je knjižica s receptima omiljenih kolača učenika OŠ Frane Petrića. Uz to učenici su zajedno sa svojim razrednicima priredili i izložbu kolača i krušnih proizvoda koje je pri kraju priredbe blagoslovio creski župnik, vlč. Mladen Mrakovčić. Cijela je proslava imala i humanitarni karakter. Zahvaljujući dobrovoljnim prilozima  i prodaji naših knjižica recepata prikupili smo 3422,40 kuna, a donirat ćemo ih djeci iz poplavom pogođenih područja u Slavoniji. Niti ove godine nismo zaboravili razveseliti creske umirovljenike u Domu za starije i nemoćne osobe, časne sestre i svećenike poklonivši im kao znak pažnje košaru s kolačima.

Ana Pelčić, prof.

Projekt „Moj najdraži kolačić“ – knjižica recepata učenika OŠ Frane Petrića

Kako je nastajala knjižica recepata?

Uoči proslave Dana zahvalnosti za plodove zemlje održane su radionice izrade knjižice recepata na kojima su sudjelovali učenici sedmih i osmih razreda i voditeljice projekta: vjeroučiteljica Dubravka Buničić, učiteljica Ljiljana Holik i profesorica Ana Pelčić. No, da bi uopće knjižica nastala trebalo je osigurati:

  • jednu dobru ideju (
  • zrno kreativnosti
  • vrijedne suradnike (svi učenici koji su uredno i točno prepisali recept omiljenog kolača i donijeli ga u školu te profesorica Antonela Deželić i profesor Bojan Cincarević)
  • malo slobodnog vremena
  • puno dobre volje i strpljenja.

 

Zadatak je bio zahtjevan i težak, jer kako u mnoštvu kolača izabrati onaj najfiniji i najomiljeniji! Ipak, naši učenici su prihvatili izazov i donijeli svoje recepte. Nakon što smo recepte umnožili četrdesetak puta, razrezali smo ih i složili u knjižicu. Taj je posao zahtijevao puno strpljenja i preciznog rada. Ponekad smo sami sebi bili nalik na Gutenberga. Vjerojatno je i on tako slagao stranice svoje prve (tiskane) knjige. Fotokopirane stranice smo uvezali vrpcama, a korice smo izradili od starih, odbačenih kartonskih kutija koje smo zamotali u ukrasni papir i ukrasili. Tako su naše knjižice dobile lijepo lice. Ponudili smo ih na prodaju u sklopu humanitarne akcije, a prikupljena sredstva darovali smo žrvama proljetnih poplava u Slavoniji.

Ana Pelčić, prof.


U posjetu pekari

U srijedu, 15. listopada učenici prvog, drugog i trećeg razreda posjetili su cresku pekaru. U pekari su se upoznali s raznim vrstama brašna koje je pekar izložio na stolu. On im je također objasnio kako od brašna napraviti kruh. Svi su učenici dobili svoj komad tijesta koji su oblikovali. Zatim su tijesto stavili na pladanj da se diže, a na kraju su ga ispekli u pećinici. Tek ispečena mirisna peciva učenici su ponijeli kućama.

Ana Pelčić, prof.


Priča za pet!

Učenici osmih razreda rado su se priključili gimnazijalcima u još jednoj akciji Crvenog križa "Solidarnost na djelu".
Ovogodišnja zajednička akcija svih društava Hrvatskog Crvenog križa održana je 9.listropada 2014. pod nazivom "Pomozimo stanovništvu poplavljenih područja Republike Hrvatske".
U Cresu, Orlecu, Valunu i Martinšćici vrijedni učenici prikupili su više od 4.000 kn za potrebite. Svakome tko je donirao simboličnih 5 kn uručen je novčani bon koji se može koristiti kao označivač stranica u knjizi uz poruku "...upravo je započela jedna lijepa priča... Priča za pet!"

Sonja Pokupec Salković, prof


Međunarodni dan starijih osoba

Učenici četvrtih razreda posjetili Dom za starije osobe u Cresu

U srijedu, 1. listopada, učenici 4.a i 4.b razreda s učiteljicom Ivom Mijatović posjetili su Dom za starije i nemoćne osobe Marko A. Stuparić u Cresu. Domaćine su iznenadili košarom punom prigodnih darova, pjesmom i plesom. Nakon odgledane predstave koju su učenici pripremili, štićenici Doma bili su oduševljeni te su im osmjesi bili na licima.

Lara Dragoslavić, 7.b


U OŠ Frane Petrića u Cresu obilježen Europski dan jezika

Nauči novi jezik i obogati sebe!
Learn a new language, get a new soul!

U petak, 26. rujna u našoj je školi obilježen Europski dan jezika. Europski dan jezika obilježava se odlukom Europske unije i vijeća Europe od 2001.godine. Ove godine učenici su proučavali  nejezična sredstva sporazumijevanja i izradili mnoge plakate koje su izložili po školskim hodnicima. U školskoj knjižnici su 25. rujna u popodnevnim satima organizirane dvije radionice za učenike od petog do osmog razreda.  Radionice su osmislile prof. Ana Boca-Velčić i prof. Ana Pelčić. Vodili su ih učenici 8.b razreda. Oni su izradili plakate i didaktički materijal o Brailleovom pismu i pismu koje je namijenjeno slijepim i slabovidnim osobama. Učenici Lucija Bravdica, Giulia Rodinis i Kristijan Blažević pripremili su izlaganja o Braillovom pismu i slovima znakovne abecede i podučili druge učenike ovakvom načinu neverbalnog sporazumijevanja. Tako su kroz igru sudionici radionice shvatili s kakvim se poteškoćama susreću slijepe, slabovidne i gluhe osobe u svakodnevnoj komunikaciji. U drugoj radionici učenici su upoznavali hrvatske i engleske frazeme i njihovo značenje. Frazeme je prikupio učenik Brian Bandera. Najuspješniji i najvrjedniji učenici bili su nagrađeni bombonima i čokoladama.

Filip Dlačić, 7.b